2012. november 3., szombat

...From the beginning...

Avagy" előzmény"
Ugya a fáma szerintt, Leskó Laci találta fel a vadvizet, ami ebben a formában persze nem igaz,....de jól hangzik  :-)
Van neki historikus történelme,  az orosz Yupik,(ami az "open Canoe" őse)  vagy az Aleutok fókavadász kajakja(Ez a mai kajak őse) akár 8 ezer éves lehet....az indiánok, 36 kilós  fakenukkal már a 19. század előtt  eveztek vadvizen, (1860-ban, ezeket az alapjában síkvizi járgányokat vitték az USA-ban vadvízre...Heurich, aki Lipcsei épitészeti tanuló volt,  1905-ben, készitette az első Faltboot-ot, ami kaput nyitott a vadvizi evezés, mint sport irányába, hiszen már szállitható eszközről beszélünk, amit nem csak egy platós ifa bír el....60 000 km-t evezett, tavakon, folyókon.

s
1907-ben, az azóta is a kajakgyártás fellegváraként ismert Rosenheimben, az inn  partján (prijon) Alfred Klepper kezdett el sportszerűen foglalkozni a vadvizi kajakkal,
 1920-ban Pawlata megtanulta az eszkimóktól az eskimó fordulót,

 
 
 


de az első világháború, elodázták a vadvizi evezés kommerciálózádását. 1924- ben lett előszőr "igaz-"i vadvizi kajakozás historizálva,  Kurt Siegritz meghóditotta a Partnach-ot.




Siegritz, és társai tökösek voltak, hiszen a börrel bevont faváz kajakkal, sisak, mellény nélkül, az Inn, és a Rosanna szakaszait is megevezték-no, a Rosannát a WOLF schlucht nélkül.
52 -ben készült az első vdvizes könyv, és 1955 áttörés volt, a kajakozás történetében, megjelent a Polieszter kajak, Stuttgart-ban, ezt nem kellett összecsukni, csak a kocsi tetejére tenni, tört ez is mint a ropi, de javitható volt, és ezzel, "Tiszta vonalat evezve" by Szürke Olivér, le lehett menni a Mittlere Ötz-ön is  :-)


Képzeljétek el, ilyenekkel a Rizzanese-n, korzikán, falapáttal  :-)
 A Polietylén, és jóval esősebb, rugalmasabb cucc, viszont amerikai találmány.73-ból, de az igazi sorozatgyártást a Prijon kezdte 1980-ban.


Ezekkel, már a SESIA is járható volt...
 
30 éve....no ennyit a kajakevolúciórol, mert lassan ejön a mi időnk.... Igazából, a Bonifác papája jutott el, vagy juttatta el Zs. Gáborkánkat, meg Bognár Palit, végvári tomit, a Tátra körre, ahol evezhettek a Belán, és a Vágon, szlovákokkal. Közben ugye, utazási irodák, túráztatók is rájöttek, ez biznic lehet, és ekkor, megalakultak az első raftingcégek, vagyis a Popeye, és a VTE, a Vadvizi túráztatók Mo.-i szövetsége, még a természetbarát szakkörön belül. Ugy, zsák a foltját, a VTE-ben már voltak ún. Túravezetők (sic) Az irodáknál meg utasok, és ugye fel lett fedezve a Tátra gyöngyszeme, a Bela....
 

 

 


 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése