2014. július 17., csütörtök

BELA Liptovská

 97' tájékán- a rendelkezésre álló infók-VTE szórólap- alapján, a Bela-Salza-Soca háromszög, Miskolchoz legközelebb eső vize, a Bela-és a Liptói pálya voltak. Még első hajómat lovagoltam, a Pink Canyont. De voltunk már arra rafttal....akarom mondani az orosz desszantcsónakkal, aminek merev volt az alja, a Liptói pályán ösze vissza nyeklett-mert ugye, rendesen felfújni sem lehetett. Fuxocskának egy babakék Trabantja volt, miután a Citroen XM luxuslimuzunt egyszer az alacsonytátrában egy tanyasi focipálya spiáterkeritése állitotta meg-néha ezzel mentünk...volna. Indulunk, kajakok fel, Misi dicsekszik "ilyen gumik senkinek nincsenek a földön, az Abaújszántói MGTSZ melléküzemága által újrafutózott keletnémet diagonál" Igaza lett.... sosem láttam még ilyet, de egyszerre két kerék lett depis. Az a vasárnap, egy falusi bolt melletti parkolóban ment el. Szerencsére a bolt nyitva, így egy 2 dekás vodka, meg 2 sör-pihi-kombóval el is voltam. Máskor, a "fedélzeti computer" hibája kényszeritette visszafordulásra. Azaz, a "műszerfalon" volt egy ilyen zseblámpaizzó féle, az kigyulladt, Misi szerint a "diagnosztika" hibát jelez, ezért vissza is fordultunk. De harmadszorra kiértünk :-) Bogoly, a Végvári, meg a Bencsik (nem a "Demokrata) vártak, ők is csodaszép járművel, Norbi "okosba" lefestett, méregzöld Ford-jával. Azzal, aminek a csomagtartójában vitt le szenet Pestről-borsodba, a Nagyinak :-) Jólelkű srác volt a Norbi. Rohadt hideg volt. A Bela, dél tátrai folyó, Márciusban már evezhető, a másik oldalon, a Lengyel testvérek, még 1 hónapot várták a hólevet a Bialkán. A Tichy-és a Koprovny patakok összefolyásából lesz Bela. Van ott egy parkoló. Előtte 20 méterrel egy híd-ez késöbb jelentőségteljes lesz- épp beparkolt egy magyar rendszámú autó-4 kajakkal. Bencsik nézegeti-barátkozó tipusú ember volt-"ismered őket? " Sosem láttam, egyiket sem. Bencsik odasétált az öltözködő emberekhez, váltottak pár szót, majd visszasétált.

'Na?"

Kérdeztem, jártak e már itt

"és" Sasoltunk mind a 4en

Mondták még nem

"aztán?"

És menni fog?

Ha Neked, nekünk is :-D

Na, mondom, lássuk a produkciót, épp indulnak, lesétáltunk a partra. Daliásak voltak a vitézek, a hídig egyik sem maradt talpon :-) Végvári szerint eleget láttunk, lósz. A Bela ez a szakasza, Podbanskéig, ww3, más, mint a lentebbi. Gyors, kerek köveken nagy eséssel, egyenletesen rohan lefelé a jéghideg víz. sok a bedőlt fa, rőzsegát. Fenyves, a part löszös, gyakran változik a meder. Limány-nem sok.  Közben-fentről-ezt se értem, lefelé folyik :-) megérkezett a vert sereg egyik tagja, lógó orral, bocsánatot kért, és megkérdezte velünk tarthat e. Ekkor ismertem meg OC Tysont (OC-azaz, Kulagép szerint Oláh cigány) Kb egy kilómétert romboltunk non stop, mire meg tudtunk álni szusszanni. Körbenéztem, a pert mellett, a társaim lehelete látszott a levegöben, ahogy a kezüket melengetik. Jót evezteünk, a lényeg, előtte való nap, lagzi volt az étteremben, Misi, úgy keltett, 6kor, a padlón aludtam, épp elmentek az utsó vendégek. (Mert 3-4 tökrészeg, aki sajnálja a pénzt taxira, tutira mindig kibekkeli a 4 órási első villamost) Egy termoszt megraktam töltött káposztával. A kiszállónál "falatozgattunk" Norbi kézzel festett fordjának motorháztatőjén (Tyson évek múlva is emlegette-sosem láttam még embert termoszból töltött káposztát inni. :-) A lényeg, a zsír, ráfagyott a motorháztetőre, Norbi egy zsiroskenyérrel járt, amig meg nem enyhült. 

Volt más Bela is.....  Akkor már Rockit-om volt. És tél. Misinek is volt már kajakja, egy Prijon cyclone. Megint Kvszta Pepsis autójával mentünk, de hogy meglegyen a be-és kiszálló közti transzfer, vittünk sofőrt. Régi munkahelyemről, egy full alkoholista, "Sárkány" becenevű egykori maszekot. Sárkány, sosem járt erre, lövése sem volt, mondtuk neki, a kiszállónál, van egy híd, visszafelé (Dovavoló) ott várjon. Kvasztának kellett egy kajak. A VTE, az Ú

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése